Smak prosto z Toskanii
Wiele osób za najważniejsze aspekty włoskiej kuchni uważa przepyszny sos pomidorowy. Oczywiście, takie potrawy jak pizza czy spaghetti tracą bez niego bardzo dużo. Nie to jest jednak najważniejsze w spożywaniu posiłków na Półwyspie Apenińskim. Na pierwszym miejscu zawsze stawia się jedyną w swoim rodzaju atmosferę, którą wielu miłośników dobrej kuchni chce wprowadzić w życie także w naszym kraju.
Potrawy najwyższej jakości
Nie da się jednak ukryć, że w zdecydowanej większości klienci w naszym kraju przychodzą do restauracji po odpowiednie potrawy. Pszenica kwalifikowana cieszy się coraz większą popularnością wśród dostawców. Dlaczego wybór zboża jest tak istotny? Ponieważ w zdecydowanej większości to właśnie tego typu dania znajdziecie we włoskiej restauracji. Pizza oraz spaghetti opierają się na mące, która powstaje ze zboża. Możemy delektować się smakiem najlepszych sosów, mięs oraz warzyw. Ba, niektórzy restauratorzy tworzą naprawdę wyjątkowe kompozycje smaków. Prawda jest jednak taka, że bez odpowiedniego zboża nie jesteśmy w stanie wykreować jedynego w swoim rodzaju doświadczenia kulinarnego.
Przy kieliszku dobrego trunku
Stereotypowe podejście do alkoholu w Polsce jest dość drastyczne. Mianowicie w wielu miejscach nie ma półśrodków – osoby które spożywają wódkę lub piwo powinny to robić aż do momentu, w którym nie będą w stanie. Oczywiście kończy się to brakiem świadomości oraz potwornym bólem głowy następnego dnia. Włoskie klimaty są pod tym kątem nieco inne. Wino półwytrawne traktuje się tam jako doskonały sposób na to, aby raz na jakiś czas odprężyć się w gronie przyjaciół lub rodziny. Nie chodzi tutaj nawet o woń alkoholu. Trunki pochodzące z Półwyspu Apenińskiego są tworzone z niesamowitą wręcz gracją, dzięki czemu jesteśmy w stanie delektować się każdym łykiem.
Uśmiech na twarzy
Nie da się ukryć, że czasami w Polsce możemy spotkać się z dość nieprzyjemnym doświadczeniem. Szefowie kuchni mogą stawać na głowie i tworzyć najlepsze potrawy z możliwych, a jednak ze względu na zbyt wyniosłe zachowanie kelnerów cały ich trud odchodzi w zapomnienie. Włoskie klimaty zdecydowanie inaczej podchodzą do klienta. Dla każdej osoby pracującej w restauracji osoba przechodząca przez próg restauracji jest traktowana jak najważniejszy członek naszej przestrzeni.