Podróże kulinarnymi szlakami - odkryj słodki świat Dalekiego Wschodu
Magiczne smaki Dalekiego Wschodu - wprowadzenie w wędrówkę po słodkim świecie azjatyckiej kuchni
Daleki Wschód jest miejscem, które zachwyca swoim multikulturowym wzlotem aromatów i smaków. Tradycje kulinarnego bogactwa Azji są równie zróżnicowane i egzotyczne, co jej kultura, a sposób przygotowania i spożywania posiłków jest niemal sztuką. Wędrówka po świecie azjatyckich słodyczy to podróż pełna niespodzianek, która pozwoli odkryć nieznane zakątki naszej kulinarnie zmijnej wrażliwości.
Przyprawy, desery i nie tylko - odkrywamy główne składniki kuchni wschodniej oraz przepisy na orientalne słodycze
Kuchnia azjatycka kojarzy nam się przede wszystkim z nadmiarem przypraw, pikantnymi smakami, ryżem, noodle, warzywami i owocami morza. Czy jednak kiedykolwiek mieliśmy okazję poznać słodką stronę Dalekiego Wschodu? A co powiecie na azjatyckie cukierki? Oczywiście nie są one zdominowane smakiem soli karmelowej czy czekolady, tak jak nasze europejskie słodycze. Kulinaria Azji pełne są bowiem niespodziewanych kontrastów.
- Jednym z najpopularniejszych azjatyckich słodyczy są mochi - japońskie ciasteczka ryżowe z nadzieniem, często z zielonej herbaty.
- W Korei południowej popularny jest tteok - ciasto z mąki ryżowej wypełnione nadzieniem z czerwonej fasoli, jadane podczas specjalnych okazji.
- Chinowie natomiast podają Tangyuan - kule z kleistego ryżu wypełnione słodkim nadzieniem, które gotowane są na parze.
Wszystkie te desery różnią się od siebie zarówno formą, smakiem, jak i konsystencją, ale mają jedno wspólne - są niezwykle smaczne i warto po nie sięgnąć, zwłaszcza jeśli mamy ochotę na słodki deser o nieznanych nam dotąd smakach.
Zdrowie na czele - jak gotowanie po azjatycku wpływa na nasze samopoczucie i dobre funkcjonowanie organizmu
Gotowanie w stylu azjatyckim to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także korzyść dla zdrowia. Kuchnia Azji opiera się na produktach pełnych składników odżywczych, kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik, witaminy i minerały są powszechnie spotykane wśród składników typowych dla tej kuchni. Wyróżniają się tutaj zwłaszcza warzywa, owoce oraz ryby, które są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych.
Oczywiście, podobnie jak w przypadku każdej kuchni, należy pamiętać o umiarze. Niektóre azjatyckie cukierki mogą być bardzo kaloryczne, a wiele z nich zawiera dużo cukru. Zachęcam jednak do spróbowania tych słodyczy, obok których nie można przejść obojętnie. Kuchnia Dalekiego Wschodu pełna jest bowiem radosnych niespodzianek.