Oryginalność i kreatywność na talerzu

Oryginalność i kreatywność na talerzu

W dzisiejszych czasach jedzenie traktujemy zupełnie inaczej niż kiedyś. Jeszcze kilkanaście lat temu nie było tak wielu możliwości oryginalnych i kreatywnych przysmaków do skosztowania w restauracjach, nie wspominając już o przygotowaniu ich własnoręcznie. Obecnie mamy jednak zdecydowanie szersze spektrum możliwości, z czego coraz częściej bardzo chętnie korzystamy.

W zgodzie ze swoimi przekonaniami

Społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome. Większy wybór oznacza także – lub jest spowodowany, w zależności od perspektywy – różnice zdań na temat naszych przekonań. Osoby żyjące w stuprocentowej zgodzie z wartościami ekologicznymi nie zgadzają się na szkodliwe traktowanie zwierząt. Przekładają one swoje własne przekonania ponad smak mięsa, którego produkcja nie ma zbyt wiele wspólnego z ekologią. Weganie oraz wegetarianie muszą znaleźć alternatywy dla tradycyjnych potraw, które w dużej mierze oparte są na wieprzowinie, drobiu czy też wołowinie. Dlatego też takie rozwiązania jak jackfruit chlebowiec cieszą się stale rosnącą popularnością, także wśród miłośników mięsa ze względu na doskonały wręcz smak.

Miłośnicy dobrych trunków

Biel i czerwień to nie tylko narodowe barwy nad Wisłą. To także najczęściej spotykane kolory wina. Jeszcze kilkanaście lat temu powiedzielibyśmy, że są to jedyne możliwości. Prawda jest jednak taka, że czuć wyraźnie sporą różnicę pomiędzy tymi dwoma trunkami. Bez cienia wątpliwości można było stwierdzić, że czasami mogło brakować pewnej alternatywy. Dlatego właśnie powstało wino różowe, które już teraz cieszy się bardzo dużą popularnością. Gdzie możemy się z nim spotkać? Praktycznie w każdym miejscu na świecie, które słynie z produkcji wina. Szczególnie ciekawe smaki i aromaty powstają na Półwyspie Apenińskim oraz Iberyjskim. Coraz więcej osób za Oceanem także z zainteresowaniem przygląda się rozwojowi tego trunku, przede wszystkim ze względu na jego niewątpliwe walory intensywności oraz świeżości w jednym.

Źródło białka

Nieco kontrowersyjnie patrzy się na jedzenie owadów. W dzisiejszych czasach musimy jednak pamiętać, że wszystkie tego typu eksperymenty przestały być wymysłem dziwnych lekarzy oraz paramedyków, którzy chcieli na siłę zabłysnąć wyjątkowymi odkryciami. Suszone robaki już teraz cieszą się stale rosnącym zainteresowaniem nie tylko w Europie Zachodniej, ale także w naszym kraju.