Najlepsze patelnie do przygotowywania potraw
Palenie nieprzywierające, żeliwne czy stal nierdzewna? Które nadają się do duszenia mięsa, a które do smażenia ryby? Sprawdzamy, które patelnie są najlepsze.
Patelnie nieprzywierające
Najlepsze do: jajecznicy lub jajka sadzonego, naleśników, ryb, grillowanego sera i wszelkich innych potraw, które z dużym prawdopodobieństwem przykleją się do typowej patelni. Dzięki nieprzywierającym patelniom te potrawy z łatwością przesuwają się z patelni na talerz. Te patelnie rozwiązują frustrację związaną z przyklejaniem się jedzenia i wymagają niewielkiej ilości oleju do gotowania. Ponadto są lekkie, łatwe do czyszczenia i niedrogie. Ale nie mogą znieść wysokiej temperatury patelni żeliwnej lub ze stali nierdzewnej. Nieprzywierające patelnie na indukcje to jeden z najlepszych wyborów.
Patelnie ze stali nierdzewnej
Najlepsze do prawie każdej potrawy, która wymaga smażenia, przyrumieniania lub duszenia. Ponieważ jest żaroodporna w piekarniku, stal nierdzewna jest również dobrym wyborem do potraw, które zaczyna się na kuchence, a następnie przenosi do piekarnika, np. grube kotlety wieprzowe.
Patelnie żeliwne
Najlepsze do prawie każdej potrawy, która wymaga przysmażenia, w tym steków i hamburgerów. Patelnie żeliwne są żaroodporne, dzięki czemu można ich używać do pieczenia mięs, takich jak wołowina lub wieprzowina oraz do pieczenia chleba kukurydzianego, pizzy z głębokim naczyniem, ciasta pasterskiego i nie tylko. Zatrzymują ciepło tak dobrze, że są dobrym wyborem do smażenia w głębokim tłuszczu kurczaka, pączków lub innych potraw, ponieważ utrzymują olej w stałej temperaturze. Patelnie żeliwne są praktycznie niezniszczalne i są przekazywane z pokolenia na pokolenie w wielu rodzinach. To sprawia, że ich zazwyczaj niska cena jest jeszcze bardziej atrakcyjna. A dobrze pielęgnowane żeliwo tworzy patynę, która uwalnia żywność prawie tak samo, jak nieprzywierająca. Ale patelnie są ciężkie i trzeba uzbroić się w cierpliwość podczas ich podgrzewania, ponieważ nie osiągają szybko temperatury. Jednak gdy już to zrobią, zatrzymują ciepło.
Miedziane patelnie
Najlepsze do delikatnych potraw, takich jak ryby i owoce morza, topienia cukru, robienia cukierków i sosów. Patelnie miedziane są drogie, ale zapewniają doskonałą przewodność cieplną. Oznacza to, że szybko się nagrzewają i równie szybko stygną, co daje większą kontrolę, gdy robisz coś, co musisz uważnie monitorować, na przykład sos karmelowy. Możesz włożyć miedzianą patelnię do piekarnika, jeśli robisz deser, ale pamiętaj, że miedź nie może znieść wysokiej temperatury żeliwa lub stali nierdzewnej, więc większość producentów nie zaleca temperatur powyżej 170 stopni C.