Jak zorganizować kolację w stylu włoskim?

Jak zorganizować kolację w stylu włoskim?

Włosi słyną ze swojej gościnności oraz przywiązania do rodziny i przyjaciół. Urządzane przez nich proszone kolacje potrafią trwać nawet kilka godzin, a lista dań jest długa i pełna smakołyków. Chcesz zorganizować podobne przyjęcie dla swojej rodziny, ale nie wiesz, jak to zrobić? A może planujesz ugościć przyjaciół na dużej kolacji? Sprawdź nasze triki!

Wino czerwone – niezbędny element włoskiej kolacji

Planując kolację w stylu włoskim, w Twojej głowie zapewne pojawiają się pomysły na rozmaite dania. Owszem – pasty, lazania czy sałatki są istotne, ale równie ważne jest wino! Włochy słyną ze swoich winnic, a także z wielopokoleniowych tradycji w produkcji tego trunku.

Wino czerwone świetnie pasuje zarówno do dań głównych, jak i mniej słodkich deserów (np. tiramisu). Trunek ten komponuje się szczególnie dobrze z czerwonym mięsem, dlatego warto rozważyć podanie steku jako jednego z głównych dań. Poza tym wino czerwone doskonale rozrusza towarzystwo i zadba o dobry humor współbiesiadników. Jest ono niemalże obowiązkowym elementem włoskiej kolacji!

Patelnia teflonowa – najlepszy przyjaciel smażonych posiłków

Choć Włosi nie stronią od smażonych dań, to spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu nie jest wskazane. Tłuste potrawy wolno się trawią i powodują szybkie nasycenie, przez co duża część posiłku mogłaby się po prostu zmarnować. Warto więc postawić na połączenie tradycji oraz nowoczesności – przygotować popularne, smażone potrawy na patelni teflonowej!

Jakie dodatki najczęściej wymagają takiej obróbki cieplnej? Przede wszystkim owoce morza, których we Włoszech spożywa się naprawdę duże ilości. Również pancetta, czyli tamtejszy odpowiednik boczku lepiej smakuje podsmażona niż surowa. Patelnia teflonowa pomoże Ci w przygotowaniu wszystkich tradycyjnych potraw, a jednocześnie ograniczeniu ilości tłuszczu. Wypróbuj ją już dziś i przekonaj się, jakie to łatwe!

Niezbędne dodatki do jadalni – podejmij gości po królewsku

W kulturze włoskiej bardzo mocno zakorzenione jest przekonanie, że wygląd dania jest równie ważny, co jego smak. Estetycznie zaserwowane posiłki działają na wszystkie zmysły, pobudzając ślinianki do wytężonej pracy. Nim więc zaprosisz gości na wieczorną ucztę, zaopatrz się w niezbędne dodatki do jadalni.

Co może Ci się przydać? Przede wszystkim duża ilość sztućców, talerzy, półmisków, serwetek ozdobnych, a także szklanek na napoje. W większości polskich domów serwis obiadowy zaopatrzony jest na maksymalnie 6 osób. Warto zawczasu zaopatrzyć się w dodatki do jadalni, by w trakcie samej kolacji nie musieć zajmować się zmywaniem naczyń. Bon apetit!